neděle 12. dubna 2015

Designové nástěnné hodiny

Říká se - Všichni berou ohled na čas, jen čas na nikoho.




Na trhu je na výběr velká spousta hodiny od analogových po digitální, v různých tvarech a barvách. Já si tyto hodiny vybrala, protože se jedná o DIY produkt nebo-li Do It Yourself (doslova „Udělej si sám“, tzn. člověk si sám, tzn. bez profesionální podpory, zhotoví užitečný výrobek, který slouží jemu nebo ostatním lidem). Lze tedy využít fantazie a vytvořit si hodiny jak si jen člověk přeje. Pouze se nalepí čísla či body na zeď.


Hodiny jsou opět z nákupní galerie - postovnezdarma.cz. Když zásilka přišla a viděla jsem tu spoustu kousků a trochu mě to vylekalo, nakonec jsem byla ale překvapena, jak snadné vše bylo. 





V zásilce byly 2 pěnové položky, z kterých se vytlačila čísla a kolečka, strojek s ručičkami a návod na aplikaci, včetně předlohy k nalepení na zeď.


Stačilo jen předlohu přilepit na zeď kouskem izolepy (viz.obrázek) a v místech předem určených bodů vyznačit, v jakých místech má co být (číslo či bod), aby hodiny ukazovaly správně. Vzdálenost a rozložení je už pak individuální.





Vybrala jsem si variantu čísel od 1 do 12 a myslím, že se mi práce povedla, hodiny vypadají moc hezky. Co mě mile překvapilo bylo to, že čísla hezky drží a hodiny tikají jen lehce, takže večer neruší klid :) Lze ovšem nalepit i varianty čísel 3,6,9,12 a zbylá čísla nahradit body, jen body, nebo jakoukoliv jinou variantu.


Hodiny jsou napájeny jednou AA tužkovou baterií, kterou je třeba dokoupit, v balení není obsažena.







Hodinová ručička je dlouhá 13,5 cm a minutová 20 cm. 


Velikost hodin záleží na vás, dle nalepení čísel / bodů. Pokud se nalepí hodiny dle návodu, je průměr hodin cca 40 cm.  Čísla jsou v rozměrech cca 5,5 x 7 / 8 x 6,5 cm.







Neříkejte, že nemáte dost času. Máte k dispozici úplně stejně hodin denně, kolik měl Michaelangelo, Kryštof Kolumbus, T.A.Edison, Albert Einstein nebo Winston Churchill.


Abychom změřili čas, používáme hodiny. Prvními hodinami byly dnómon, pak sluneční hodiny, vodní hodiny, přesýpací hodiny, mechanické hodiny, kyvadlové hodiny až k dnešním hodinám s elektrickým pohonem a atomovým hodinám, které jsou nejpřesnější.


Věděli jste, že -
  • první mechanické hodiny se objevili již ve 12. století
  • atomové hodiny jsou tak přesné, že se zpozdí o jednu vteřinu za 150 milionů let
  • Galileo Galilei se snažil měřit čas pomocí srdečního tepu
  • ve středověku se nepoužívalasekunda, protože ji neuměli změřit
  • čím jste starší, tím rychleji vám čas utíká
  • nejvetší přesýpací hodiny jsou v Moskvě a jsou vysoké skoro 12 metrů
  • největší sluneční hodiny v ČR jsou v Prachaticích, hodiny mají rozpětí 7 metrů a ukazatel je dlouhý 3 metry
  • věž kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech zdobí největší hodiny v ČR
  • nejmenší sluneční hodiny na světě jsou v ČR v obci Hýsly, jsou vyrobeny z mosazi a jsou o rozměrech 9 x 9 mm, výška polosu je 5 mm

Více informací o produktu naleznete zde - Designové nástěnné hodiny

1 komentář:

  1. Info k hodinám - počítejte s tím, že jakmile je jednou přilepíte, tak pokud je budete chtít sundat, budete muset vymalovat. Stěhovala jsem se a kvůli vymalování jsem je chtěla sundat a čísla se loupala i s omítkou, jinak ale držely opravdu perfektně, takže pokud je nebudete sundavat, nemusíte se obávat odlepení.

    OdpovědětVymazat