pondělí 28. září 2015

Mariášové karty

Nedávno jsem si pořídila karty na Žolíky a jelikož mám karetní hry velmi ráda, rozhodla jsem se pořídit i Mariášové karty.



Karty jsem objednala z nákupní galerie postovnezdarma.cz a byly doručeny za 3 dny :)

Karty jsou uloženy v praktickém plastovém pouzdře. Balení obsahuje 32 karet. Velikost je cca 10,5 x 6,5 cm. Jsou vyrobeny z papíru a dobře se drží v ruce.




Výhodou takovýchto karet je velké množství her jako je například mariáš, oko, prší, autobus a mnoho dalších.


Nejraději mám tedy prší a jak se tedy hraje?

Nejdříve rozhodneme, kdo bude rozdávat karty. Poté se karty zamíchají a rozdá 4 – 6 karet. Jedna karta se položí lícem nahoru, zbytek rubem.

Hru zahajuje hráč, který je ve směru hodinových ručiček za rozdávajícím hráčem. Na lícem otočenou kartu hráč odhazuje své karty, přičemž smí odhodit jen kartu, která má buď stejnou hodnotu anebo barvu jako vrchní lícová karta. Toto však neplatí, pokud je na vrchu jedna ze speciálních karet (eso, sedma, nebo svršek). Pokud hráč nemá kartu, kterou by mohl odložit, musí si tzv. líznout, tzn. vzít kartu z rubem otočené části balíčku.
Vítězem se stává hráč, který se zbaví všech karet, hra pak může pokračovat a hráči tak mohou určit další pořadí, nebo ukončit hru.

Pro karty s hodnotami sedm, svršek a eso platí speciální pravidla, přičemž chování těchto karet záleží na tom, jaká hra prší se zrovna hraje. Pokud hráč zahraje sedmičku, následující hráč si musí líznout dvě karty. Pokud zahraje eso, následující hráč nehraje. Obvyklejší je však hrát variantu, při níž hráč může při sedmě buď líznout dvě karty, anebo sedmičku přebít další sedmičkou, v takovém případě následující hráč líže karty čtyři. U esa v této variantě platí stejné pravidlo.
Kartu svršek lze hrát na libovolnou kartu, vyjma sedmy či esa odehraného předcházejícím hráčem. Pokud je tato karta odehrána, musí hráč, který svrška odehraje, zvolit barvu. Následující hráč pak hraje tak, jako by na vrchu balíčku ležel svršek zvolené barvy.

Rozhodnutí nelituji a věřím, že budete spokojeni i vy :)


Více informací naleznete zde: Mariášové karty

Žádné komentáře:

Okomentovat