úterý 30. září 2014

Cukrářská zdobicí sada

Už od dob seriálu 2 $ocky, kde Max pekla úžasné cupcakes, jsem zatoužila po tom dělat si cupcakes doma a nemuset za ně dávat tak vysoké a někdy až směšné částky v obchodech či cukrárnách.




Jenže zdobiček existuje spousta a zas tak jednoduché to s nimi není. Zkoušela jsem obyčejné sáčky, plastová zbobítka,... ale nikdy to nebylo ono. Pomalu jsem to začla vzdávat, až jsem narazila na svých oblíbených stránkách http://postovnezdarma.cz/ na cukrářskou zdobicí sadu, která obsahuje 24 nástavců. S výrobky od této společnosti mám již bohaté zkušenosti a tak jsem ji objednala. Zboží mi přišlo z Číny, ale naprosto bleskově to za 9 dní od objednání, to je jako po České republice, opravdu super rychlost. Kvalita mě též nadchla. Špičky jsou z nerezové oceli, ale nečekejte tenounký plíšek, jsou to totiž opravdu pěkné, kvalitní špičky. Pak už jen stačí dokoupit sáček a může se zdobit. Špičky jsou dokonce uloženy v pěkné a praktické krabičce s oddělovači, takže se špičky i dobře skladují či převáží a nepoškodí se. Krabička je s průhledným zavíráním, takže na špičky i hezky vidíte.

















A co je to vlastně cupcake [kapkejk]? Je o velice populární sladkost z Ameriky. První recept n cupcakes zveřejnila Amelia Simmons v kuchařce z roku 1796. Skládá se z těsta upečeného v papírovém košíčku (ať již volně na plechu nebo ve formě či silikonové formičce) a krému. Upečené těsto je u nás spíše známé jako muffin, podobající se malé bábovičce, která může mít tisíce různých podob od vanilkové přes čokoládovou po red velvet, s ovocem, marmeládou, čokoládou,... Stejné je to s krémy, které z muffinu vytvoří oblíbený cupcake.















Asi nejznámější recept na čokoládové muffins je tento (ano zbožňuji čokoládové zbožňuji proto je uvádím :P)



Do mísy dáme 225 g polohrubé mouky, 4 kávové lžičky prášku do pečiva, 170 ml mléka a dobře promícháme. Poté přidáme 125 g rozehřátého másla, 2 vejce, 100 g cukru a 5 polévkových lžic kakaa. Vše důkladně promícháme. Těstem plníme formičky nebo košíčky na muffiny do 3/4. Pečeme 15 minut při 200 °C.



Vanilkový krém



100g smetanového sýra (např. Lučina) smícháme se 110 g másla, přidáme 150 g moučkového cukru a 1/4 vanilkového lusku. Postupněpřidáme ještě 150 g moučkového cukru, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Poté na chvíli dáme do ledničky, aby krém trochu ztuhl.





Na zdobení krémem potřebujeme

- Cukrářský sáček. Jednorázové nebo látkové či pogumované a kovové zdobící špičky


Do cukrářského sáčku vložíme zdobící špičku a naplníme ho krémem. Promasírujeme mezi dlaněmi, aby se krém trochu zahřál a ztratily se vzduchové bubliny. Před zdobením se ujistěte, že jsou muffins dobře zchladlé, jinak krém poteče.



Krém je možné zbobit různým sypáním, čokoládou, fondanem, ovocem,... buďte kreativní, každý kousek může bý originální, fantazii se meze nekladou :)

V mém testu špičky obstály a hodnotím je tedy velmi kladně. Takže pokud jsem vám udělala chutě na cupcakes, doporučuji je zakoupit. Stojí za to :)



Zajímavosti o cupcakes




Nejpopulárnějšími příchutěmi je čokoládový cupcake, vanilkový cupcake a jahodový cupcake.



Název cupcake původně znamenal něco zcela jiného. Koncem 19. století se jím označovalo cukroví, u něhož se jednotlivé ingredience odměřovaly hrníčky.



Cukrové ozdoby na čepičce cupcaků (v USA se jim říká „icing“) údajně vymyslel sám Winston Churchill. Původní cupcaky byly bez zdobení.



Rok co rok se v Americe vyhodí zhruba 58 milionů papírových košíčků na cupcaky.



Největší cupcake na světě měřil 122 cm a vážil 553 kg. Nejmenší cupcake o rozměrech 1,5 × 3 cm upekly v Británii.



Pro představu, jak moc se dá na cupcakech vydělat. Jenom společnost Crumbs pocházející z New Yorku prodala v roce 2009 cupcaky za 23,5 milionů dolarů.



Nejdražší vyrobený cupcake stál 55 000 dolarů. Aby také ne, zdobený byl diamantovým zásnubním prstenem.



Cupcaky nejsou žádná novinka, první zmínky o nich se datují do konce 18. století.



Popularitu cupcakům přinesl fakt, že jejich výroba je mnohem jednodušší a časově méně náročnější, než je tomu u klasických dortů.



V roce 2001 se jeden z obyvatel africké Zambie rozvedl s manželkou poté, co ve svém cupcaku našel žábu.



Světový rekord v počtu snězených cupcaků činí 82 kousků v průběhu 6 minut a 29 kousků za 30 sekund. Samozřejmě záleží na velikosti a daších parametrech jednotlivých kousků.



V Británii se cupcakům říká „fairy cakes“, v Austrálii zase „patty cakes“.



V Americe cupcaky žerou tak moc, že vyhlásili 15. prosinec jako Národní den cupcaků. Tomu říkám nadšení pro věc!

Žádné komentáře:

Okomentovat