Už
od dob seriálu 2 $ocky,
kde Max pekla úžasné cupcakes, jsem zatoužila po tom dělat si
cupcakes doma a nemuset za ně dávat tak vysoké a někdy až směšné
částky v obchodech či cukrárnách.
Jenže
zdobiček existuje spousta a zas tak jednoduché to s nimi není.
Zkoušela jsem obyčejné sáčky, plastová zbobítka,... ale nikdy
to nebylo ono. Pomalu jsem to začla vzdávat, až jsem narazila na
svých oblíbených stránkách http://postovnezdarma.cz/
na cukrářskou zdobicí sadu, která obsahuje 24 nástavců. S
výrobky od této společnosti mám již bohaté zkušenosti a tak
jsem ji objednala. Zboží mi přišlo z Číny, ale naprosto
bleskově to za 9 dní od objednání, to je jako po České
republice, opravdu super rychlost. Kvalita mě též nadchla. Špičky
jsou z nerezové oceli, ale nečekejte tenounký plíšek, jsou to
totiž opravdu pěkné, kvalitní špičky. Pak už jen stačí
dokoupit sáček a může se zdobit. Špičky jsou dokonce uloženy v pěkné a praktické krabičce s oddělovači, takže se špičky i dobře skladují či převáží a nepoškodí se. Krabička je s průhledným zavíráním, takže na špičky i hezky vidíte.
A
co je to vlastně cupcake [kapkejk]?
Je o velice populární sladkost z Ameriky. První
recept n cupcakes zveřejnila Amelia Simmons v kuchařce z roku 1796.
Skládá se z těsta
upečeného v papírovém košíčku (ať již volně na plechu nebo
ve formě či silikonové formičce) a krému. Upečené těsto je u
nás spíše známé jako muffin, podobající se malé bábovičce,
která může mít tisíce různých podob od vanilkové přes
čokoládovou po red velvet, s ovocem, marmeládou, čokoládou,...
Stejné je to s krémy, které z muffinu vytvoří oblíbený
cupcake.
Asi
nejznámější recept na čokoládové
muffins je tento (ano zbožňuji
čokoládové zbožňuji proto je uvádím :P)
Do
mísy dáme 225 g polohrubé mouky, 4 kávové lžičky prášku do
pečiva, 170 ml mléka a dobře promícháme. Poté přidáme 125 g
rozehřátého másla, 2 vejce, 100 g cukru a 5 polévkových lžic
kakaa. Vše důkladně promícháme. Těstem plníme formičky nebo
košíčky na muffiny do 3/4. Pečeme 15 minut při 200 °C.
Vanilkový
krém
100g
smetanového sýra (např. Lučina) smícháme se 110 g másla,
přidáme 150 g moučkového cukru a 1/4 vanilkového lusku.
Postupněpřidáme ještě 150 g moučkového cukru, dokud
nedosáhneme požadované konzistence. Poté na chvíli dáme do
ledničky, aby krém trochu ztuhl.
Na
zdobení krémem potřebujeme
- Cukrářský
sáček. Jednorázové nebo látkové či pogumované a kovové
zdobící špičky
Do
cukrářského sáčku vložíme zdobící špičku a naplníme ho
krémem. Promasírujeme mezi dlaněmi, aby se krém trochu zahřál a
ztratily se vzduchové bubliny. Před zdobením se ujistěte, že
jsou muffins dobře zchladlé, jinak krém poteče.
Krém
je možné zbobit různým sypáním, čokoládou, fondanem,
ovocem,... buďte kreativní, každý kousek může bý originální,
fantazii se meze nekladou :)
V mém testu špičky obstály a hodnotím je tedy velmi kladně. Takže pokud jsem vám udělala chutě na cupcakes, doporučuji je zakoupit. Stojí za to :)
Zajímavosti o cupcakes
Nejpopulárnějšími
příchutěmi je čokoládový cupcake, vanilkový cupcake a jahodový
cupcake.
Název
cupcake původně znamenal něco zcela jiného. Koncem 19. století
se jím označovalo cukroví, u něhož se jednotlivé ingredience
odměřovaly hrníčky.
Cukrové
ozdoby na čepičce cupcaků (v USA se jim říká „icing“)
údajně vymyslel sám Winston Churchill. Původní cupcaky byly bez
zdobení.
Rok
co rok se v Americe vyhodí zhruba 58 milionů papírových košíčků
na cupcaky.
Největší
cupcake na světě měřil 122 cm a vážil 553 kg. Nejmenší
cupcake o rozměrech 1,5 × 3 cm upekly v Británii.
Pro
představu, jak moc se dá na cupcakech vydělat. Jenom společnost
Crumbs pocházející z New Yorku prodala v roce
2009 cupcaky za 23,5 milionů dolarů.
Nejdražší
vyrobený cupcake stál 55 000 dolarů. Aby také ne, zdobený byl
diamantovým zásnubním prstenem.
Cupcaky
nejsou žádná novinka, první zmínky o nich se datují do konce
18. století.
Popularitu
cupcakům přinesl fakt, že jejich výroba je mnohem jednodušší a
časově méně náročnější, než je tomu u klasických dortů.
V
roce 2001 se jeden z obyvatel africké Zambie rozvedl s manželkou
poté, co ve svém cupcaku našel žábu.
Světový
rekord v počtu snězených cupcaků činí
82 kousků v průběhu 6 minut a 29 kousků za 30 sekund. Samozřejmě
záleží na velikosti a daších parametrech jednotlivých kousků.
V
Británii se cupcakům říká „fairy cakes“, v Austrálii zase
„patty cakes“.
V
Americe cupcaky žerou tak moc, že vyhlásili 15. prosinec jako
Národní den cupcaků. Tomu říkám nadšení pro věc!
Žádné komentáře:
Okomentovat