pátek 4. července 2014

Bubble tea

Bubble tea je moje malá závislost. Ráda si vychutnám ovocný i mléčný Bubble tea. Je prostě super v zimě zahřeje (po těle i na duši) a v létě osvěží. A co to vlastně Bubble tea je? Odkud pochází? A jaké jsou druhy? Pokud Bubble tea neznáte, zde naleznete informace o tomto úžasném nápoji :)


Bubble tea se v Čechách nazývá i bublinkový či perlivý čaj. Je to nápoj mnoha podob. Základem je čaj, do kterého se přidává topping nebo tapiocové perly. Jeho název vznikl díky jeho přípravě - po protřepání vznikne na povrchu nápoje pěna, která připomíná bublinky.

Tento nápoj vznikl v Taiwanu v průběhu 80. let. Bubble tea se zde začal podávat na tržnicích ve stáncích s čajem. Mnoho stánkařů si chtělo vynález tohoto nápoje přivlastnit a dodnes se vlastně spekuluje, komu za Bubble tea vděčíme. Historie se přiklání ke dvěma variantám: prvním možným vynálezcem by mohla být slečna Lin Hsiu Hui, která pracovala v čajovně pana Tanga v Taichungu. Jako první přidala do čaje nasládlé perly tapioca během meetingu v roce 1988. Nápoj se zalíbil natolik, že se stal jedním z nejprodávanějších franchisingových produktů. Druhým možným místem vzniku je čajovna Hanlin v městě Tainan v Taiwanu, kterou vlastnil Tu Tsong-he. Ten přidával zprvu jen bílé tapioca, poté je vyměnil za tmavé, jako je známe dnes. Od této doby se stal nápoj velice populárním.

Základem každého Bubble tea je čajová složka – zelený jasmínový čaj či čaj černý (žádné sáčky, jen poctivý čaj). Bubble tea se pak rozlišuje podle ingrediencí, které se do něj přidávají. Základní kategorií jsou FRESH Bubble tea neboli ledové čaje s ovocnými příchutěmi. Mezi ovocnými příchutěmi najdeme pomeranč, jahodu, ananas, kiwi ale i red guavu či marakuju. Další kategorií jsou MILKY Bubble tea, vyšlehané mléčné čajové nápoje. Kromě typických chutí jako vanilka, kokos či čokoláda se míchají také s ovocnými, např. papája, borůvka, meloun atd. Ne příliš často můžeme narazit také na kategorii FROZEN Bubble tea neboli ovocné ledové tříště vyrobené z ovocných džemů, ledu a čaje. Všechny suroviny, které se na výrobu Bubble tea používají, jsou rostlinného původu.

Bubble tea dotváří až topping, který najdeme na dně kelímku. Základním a nejstarším druhem jsou perly tapioca, lehce nasládlé žvýkací kuličky velikosti perel, které se vyrábějí ze škrobu tropické rostliny maniok jedlý. Dalším druhem jsou pop boba, malé praskací kuličky s ovocnou šťávou uvnitř. Obal tvoří mořská řasa, uvnitř jsou většinou šťávy s příchutí tropického ovoce. Rozšířené je také želé. Jedná se o žvýkací kokosové želé v mnoha příchutích.


Bubble tea je trendový nápoj a i když je možné využívat slevových karet, při nákupu bude potřeba sáhnout hlouběji do kapes (závisí na zvoleném prodejci, ceny se pohybují cca od 40 do 95 Kč). Komu se nechce takovouto částku platit, může si jej vyrobit sám doma. Návod najdete ve videích níže - upozorňuji, že jsou v angličtině, ovšem hezky zpracované a snadno pochopitelné. Tapiocové perly, želé a praskací kuličky seženete snadno na interentu a za poměrně zajímavé ceny.



1 komentář:

  1. Jeennynko moc pěkný článek a i já jsem o něco moudřejší. :) Však víš jak mám bubble tea ráda! :)

    OdpovědětVymazat