úterý 24. března 2015

Žolíkové karty

Kdo si hraje nezlobí :) Tak co si zahrát žolíky? Velmi oblíbená karetní hra, která nadchne snad každého.



Já Žolíky prostě zbožňuji, ovšem při stěhování se karty někam zatoulali a měla jsem po hraní. Tak nebylo zbytí, objednala jsem si karty nové. A kde jinde než na – postovnezdarma.cz. Doručení bylo bleskové, za 3 dny byly karty doma. Byla jsem opravdu nadšená, protože karty byly umístěny v nádherné taštičce na zip, kde se zasunou do gum a karty dobře drží, proto jsou vhodné i na cesty. V taštičce je umístěna i tužka a zápisník pro zapisování skóre. Je dokonce na zapisování připraven předištěnými kolonkami. Karty jsou z příjemného materiálu a dobře se drží v ruce. Tuhle sadu bych doporučila i cestovatelům, protože přenesení je velmi snadné a obal se snadno omyje.  Karty jsou klasické papírové, pouzdro je vyrobeno z PU kůže. Rozměry jsou 15 x 2,5 x 13 cm.
























































Žolíky jsou název rozšířené karetní hry, která se hraje s žolíkovými kartami a je velmi podobná hře Rummy či Autobus. Hrát ji můžou 2 až 6 hráčů.

Používají se karty známé jako žolíkové (2x francouzské o 52 kartách plus 4 žolíci) celkem tedy 108 hracích karet. Před hrou je třeba se domluvit na uvedených variantách v počtu a hodnotě karet.

Hra se zahajuje snímáním 3 karet zadákem, což je hráč po pravici rozdávajícího. Pokud sejme žolíka, nechá si jej do hry a dostane o to méně karet při rozdání.

Rozdá se mezi hráče po 12 případně 15 kartách, jen předákovi, což je první hráč po levici rozdávajícího, se dá karet 13 případně 16. Zbytek karet je v talónu. Předák zahájí hru vyložením své třinácté karty, případně může nejdříve vyložit. Každý hráč si bere jednu kartu z talonu a jednu nehodící odhazuje lícovou stranou vzhůru do společného odkládacího balíčku. Výjimkou je rozhodnutí vyložit. Vykládat lze postupky, trojice či čtveřice, přičemž je nutné napoprvé dosáhnout 42 bodů případně 52 a jedné čisté postupky. Eso bývá za 11 bodů případně 1 bod, ostatní figury K - Q - J po 10, karty 10-9-8 a 7 ve výši 10-9-8 a 7 bodů, žolík je zpravidla za 15 bodů. Do ostatních sestav je možné místo chybějící karty vložit žolíka. Pokud už mají vyloženo, mohou karty z ruky přikládat k jakékoliv sestavě karet na hrací ploše, i těm vyloženým jinými hráči. Karty lze přikládat.






























Je třeba vyložit tedy:

1) Čistou postupku -

 jakékoliv barvě (kříže,listy,srdce,káry). Nelze použít jinou barvu.



2) Špinavou postupku (vedlejší postupka) –

tzn. musíte mít nejméně 3 karty stejné hodnoty, ne však stejné barvy. Příklad: 3x král-srdce,kříže,listy nebo 4x král-srdce,káry,kříže,listy, nelze použít krále-srdce,srdce, kára, kára atd.

3) Postupku čitou a špinavou + Žolík -

tuto variantu je možné kombinovat až po vyložení čisté postupky každého hráče na začátku jeho hry, například začneme vykládat po 3.kole 4,5,6 listy a poté již možno král, joker, král,atd. 

Pokud hra pokračuje, i když už karty v talonu dojdou, pak se odkládací balíček otočí a stává se novým talonem. Hra končí, pokud některý hráč vyloží své karty a poslední zbylou hru uzavírá odložením rubovou stranou nahoru na odkládací balíček. Pokud hráč ukončí hru a ušetří, nevyloží žolíky, může si jej ponechat do další hry.

Počítání bodů:

Pro každé ukončení hry je bodování jiné. Konečný počet záporných bodů k ukončení hry je 1000.

1) Hráči měli vyložené karty a jeden uzavřel hru - 
Čísla 2,3,4,5,6,7,8,9,10, se počítají stejně jako je jejich hodnota. J,Q,K je 10. Eso má ale v tomto případě hodnotu 20 bodů. Každému hráči se tento bodový součet karet zapíše (dle karet kdteré zbyly v ruce). POZOR jde o záporné body. Hráč, který uzavřel tuto hru připíše + 10 bodů. V případě, že mázáporné body odečte tento výsledek od dosavadních.

2) Hráči neměli vyložené karty a jeden uzavřel hru - 
Hráči kteří nemají vyloženo při ukončení hry připíšeme konečný počet –100bodů. Platí pouze pokud nevyložili žádné karty na stůl a hráč který ukončil hru již měl předchozí kola vyloženo a pouze dokládal karty k sobě, nebo těm hráčům, kteří měli vyloženo. Tomu, kdo si včas vyložil je přičteno opět pouze to co má na ruce. Vítěz opět připisuje + 10bodů

3) Hráč ukončil vyložením karet z ruky - 
Je počítáno stejně jako pro bod 1), ale vše násobkem 2x. Zůstatek karet na ruce hráče je v hodnotě x2, opět mínusová hodnota. Toto platí jen pro hráče, kteří měli vyložené karty a sečetli zůstatkové na ruce a znásobili. Hráč, který takto ukončil hru si připočte +20 bodů

4) Hráč nemá vyložené žádné karty a některý uzavřel z ruky -
Připíše si –200 bodů. Hráč, který takto ukončil hru si připočte +20 bodů

5) Žolík -,,Joker“ -

Pro případ -
1) je tato hodnota –50bodů za každého žolíka.
2) Joker se nepočítá a je brán jako celek –100bodů za všechny karty na ruce.
3) Je opět 2x násobek za každý žolík
4) Joker se nepočítá a je brán jako celek –200bodů za všechny karty na ruce.


Přeji příjemnou hru :)


A opět, více informací o těchto kartách naleznete zde:  Žolíkové karty

Žádné komentáře:

Okomentovat